Spar penger og miljø ved å bytte ut plastposene

Lurer du på hva du skal gjøre med søpla di hjemme når plastposene blir dyrere og du bare skal bruke 40 poser i året? Her er den enkleste, billigste og mest miljøvennlige løsningen.

Oppdatert 06.12.23

I KIWI jobber vi stadig for å redusere bruken av plastbæreposer. Og i Norge har vi et stort potensial for å kutte. EU har nemlig lagt frem et forslag om at hver person kun skal bruke 40 plastposer i året innen 2025. Klarer vi det, sparer vi miljøet for over fem tusen tonn plast hvert eneste år.

Utfordringen er formidabel: I 2022 brukte vi nordmenn 722 millioner plastbæreposer – 132 poser hver. Heldigvis har vi et effektivt virkemiddel.

Prisøkninger virker

Det er Handelens Miljøfond som står for det viktigste grepet i Norges kamp for å nå EU-målet i 2025. Alle medlemmer i Handelens Miljøfond betaler fra høsten 2023 to kroner per solgte plastpose i kontingent til fondet, penger som igjen brukes på miljøprosjekter som løser plastproblemer. Kontingenten har økt med én krone og femti øre det siste halvannet året. 

Og selv om vi fortsatt er et stykke unna målet, ser daglig leder Cecilie Lind lyst på utfordringen:

– Bare året før, altså i 2021, brukte vi 818 millioner plastbæreposer. Kontingentøkningen i 2022 bidro altså til en nedgang på nesten tolv prosent. Det forteller oss at høyere kontingent virker, men at vi fortsatt har en jobb å gjøre, sier daglig leder i Handelens Miljøfond, Cecilie Lind.

Kontingentøkningen i august har også hatt enorm effekt: Det er kuttet nær 60 millioner plastposer fra alle medlemmer av Handelens Miljøfønd til og med november, noe som tilsvarer omtrent tusen tonn plast. Det gjør at en planlagt kontingentøkning i januar 2024 nå blir utsatt.

– Det har vært en utrolig omstilling, forbrukerne endrer vanene sine mye fortere enn vi hadde trodd. Disse nye tallene betyr at vi er helt nede på rundt 80 poser per person, sier Lind.

I KIWI har vi opplevd en enorm økning i salget av handlenett, og vi har samtidig 34 prosent nedgang i salget av plastposer. 

Spar penger og miljø samtidig

Med et handlenett eller to, eventuelt en sekk eller veske du allerede eier, frakter du enkelt varene hjem fra butikken på en miljøvennlig måte. 

– Dersom alle nordmenn bytter ut halvparten av plastposene med handlenett på handleturene sine, sparer vi Norge for mer enn 360 millioner plastbæreposer i året, sier Lind.

Men det store spørsmålet mange stiller seg er: hva i alle dager gjør vi med pose til søpla hjemme?

Svaret er enkelt: Avfallsposer på rull. Avfallsposene på rull er tynnere og flere varianter er laget av mer resirkulert plast enn bæreposene. Dermed blir det mindre plast for hver søppelpose man kaster. I tillegg er de vesentlig billigere per pose – du sparer altså både penger og miljø ved å bruke dem til avfallet.

Hos KIWI finner du både KIWI handlenett og avfallsposer fra Unik – en god kombinasjon for å handle både billig og miljøbevisst.

KIWI sin gjenbrukspose og avfallsposer fra Unik finner du hos din lokale KIWI.
Du finner KIWIs gjenbrukspose og avfallsposer fra Unik hos din lokale KIWI.

Med disse avfallsposene sparer vi faktisk minst 50 prosent av plastforbruket, sammenliknet med en vanlig plastbærepose du kjøper i butikken. I tillegg består posene i en avfallsrull av over 99 prosent resirkulert plast.

Bærekraftig sparepotensial

Det er faktisk også en del penger å spare på å si nei takk til plastbærepose. Hvis du kjøper fire plastbæreposer i uka, tilsvarer det 208 poser i løpet av et år. En plastbærepose koster akkurat nå 4,25 kroner, da dekkes kontingent og moms. Du kan dermed spare 780 kroner årlig ved å erstatte plastbæreposer med gjenbruksposer og avfallsposer til 0,5 kroner per pose. I en tid hvor mange har økte utgifter, kan dette ha mye å si. 

– Siden avfallsposer er billigere å bruke, sparer du penger samtidig som du sparer Norge for plast, sier daglig leder i Handelens Miljøfond, Cecilie Lind.

Cecilie Lind
Daglig leder i Handelens Miljøfond, Cecilie Lind.

Vær kreativ

KIWI utfordrer deg til å være kreativ når det gjelder både alternativer for plastbærepose og gjenbruk. For å huske gjenbruksposer/handlenett på din neste handletur, er det lurt å legge dem et sted du alltid er innom før handleturen. For eksempel kan du henge gjenbruksposer/handlenettet over jakka i gangen, der du har nøklene dine eller et synlig og lett tilgjengelig sted i bilen.

Hos KIWI tilbys det også papirposer. Papirpose kan være greit å ha når du skal samle opp og kaste papirsøpla som har fylt seg opp hjemme. Likevel bidrar også produksjon av papirpose til klimautslipp, så derfor er det å bruke gjenbrukspose når man handler et bedre valg for miljøet fordi miljøbelastningen fordeles over antall ganger handlenettet blir brukt. Og handlenett er laget for å bli brukt mange ganger i mange år fremover.

Tips som gjør det enklere å ta i bruk gjenbruksposer/handlenett:

  1. Bruk opp plastbæreposene som allerede ligger hjemme. De kan brettes sammen og gjenbrukes mange ganger før de brukes til restavfallet. 
  2. Prøv å alltid ha gjenbruksposer/handlenett tilgjengelig. For eksempel i gangen, bilen, ryggsekken eller på jobb.
  3. Det kan være lurt å investere i et par handlenett, slik at du også kan bruke dem når du storhandler. Hvis ikke er det fort gjort å plutselig måtte kjøpe en ekstra pose i kassa.
  4. Bruk handlenett til panten også. Vær nøye med å tømme flaskene og boksene godt, slik at handlenettet ikke blir skittent før det blir med videre på handleturen.
Poser som er brettet
Slik kan du brette plastbæreposene du allerede har hjemme, og gjøre dem klare til gjenbruk. Foto: Handelens Miljøfond.

 

Fakta/Bakgrunn:

  • EU har lagt frem et forslag om at plastposeforbruket skal reduseres til 40 poser per person i året. Forslaget vil sannsynligvis vedtas og gjelde fra 2025 – også i Norge.
  • I Norge er Handelens Miljøfond det viktigste grepet for at vi når dette målet. Rundt 80 butikkjeder er medlemmer og betaler dermed en kontingent på to kroner til fondet for hver plastpose de selger. Midlene går til ulike miljøtiltak knyttet til plast. KIWI er selvsagt medlem av fondet.
  • I januar 2022 økte fondet kontingenten fra 50 øre til én kroner per pose. Det bidro til at plastposeforbruket i Norge ble redusert med nesten 100 millioner det påfølgende året. 
  • 1. august 2023 økte kontingenten til Handelens Miljøfond igjen, denne gangen med én krone. I tillegg kommer momsen. Derfor økte prisen på plastposene våre fra 3 til 4,25 kroner.